Adjö till klassisk ”tegelsten”: nu kommer gräddfilen i bägare

PUBLICERAD: 21 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Nu försvinner den klassiska 3-deciliters ”tegelstenen” med Arlas gräddfil och ersätts av en bägarförpackning med samma volym. (Bild Arla)|Mathias Carlsson är mejerichef på Arla Linköping. (Bild fr LinkedIn)

Nu är det adjö till Arlas klassiska ”tegelsten” med gräddfil – från och med vecka 39 kommer filen att byta förpackning till bägare. Samtidigt flyttas produktionen från Stockholm till Arlas mejeri i Linköping.

Arla skriver i ett pressmeddelande att den tegelstensformade 3-deciliters kartongförpackningen med gräddfil funnits på marknaden i nästan 40 år. Men nu är de gamla fyllnings- och förpackningsmaskinerna, som producerar 6.000 paket med gräddfil i timmen, utslitna och behöver bytas ut.

”Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla igång maskinerna i nästan 40 år, det är betydligt längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men på annan ort och i annan förpackning”, berättar Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.

Mathias Carlsson är mejerichef på Arla Linköping. (Bild fr LinkedIn)

Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas alltså hela produktionen av gräddfil till Linköping.

”Vi har framtidssäkrat produktionen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över fullt ut, även om det är känslofyllt att den klassiska lilla tegelstenen försvinner”, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.

Arla uppger att mejeriet i Linköping årligen kommer att producera ungefär 13 miljoner 3-deciliters bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar samt som ekologisk eller laktosfri.

Klicka om du vill läsa om Arla-gräddfilens historia.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}