Nu är det adjö till Arlas klassiska ”tegelsten” med gräddfil – från och med vecka 39 kommer filen att byta förpackning till bägare. Samtidigt flyttas produktionen från Stockholm till Arlas mejeri i Linköping.
Arla skriver i ett pressmeddelande att den tegelstensformade 3-deciliters kartongförpackningen med gräddfil funnits på marknaden i nästan 40 år. Men nu är de gamla fyllnings- och förpackningsmaskinerna, som producerar 6.000 paket med gräddfil i timmen, utslitna och behöver bytas ut.
”Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla igång maskinerna i nästan 40 år, det är betydligt längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men på annan ort och i annan förpackning”, berättar Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.

Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas alltså hela produktionen av gräddfil till Linköping.
”Vi har framtidssäkrat produktionen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över fullt ut, även om det är känslofyllt att den klassiska lilla tegelstenen försvinner”, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.
Arla uppger att mejeriet i Linköping årligen kommer att producera ungefär 13 miljoner 3-deciliters bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar samt som ekologisk eller laktosfri.
Klicka om du vill läsa om Arla-gräddfilens historia.