Adjö till klassisk ”tegelsten”: nu kommer gräddfilen i bägare

PUBLICERAD: 21 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Nu försvinner den klassiska 3-deciliters ”tegelstenen” med Arlas gräddfil och ersätts av en bägarförpackning med samma volym. (Bild Arla)|Mathias Carlsson är mejerichef på Arla Linköping. (Bild fr LinkedIn)

Nu är det adjö till Arlas klassiska ”tegelsten” med gräddfil – från och med vecka 39 kommer filen att byta förpackning till bägare. Samtidigt flyttas produktionen från Stockholm till Arlas mejeri i Linköping.

Arla skriver i ett pressmeddelande att den tegelstensformade 3-deciliters kartongförpackningen med gräddfil funnits på marknaden i nästan 40 år. Men nu är de gamla fyllnings- och förpackningsmaskinerna, som producerar 6.000 paket med gräddfil i timmen, utslitna och behöver bytas ut.

”Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla igång maskinerna i nästan 40 år, det är betydligt längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men på annan ort och i annan förpackning”, berättar Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.

Mathias Carlsson är mejerichef på Arla Linköping. (Bild fr LinkedIn)

Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas alltså hela produktionen av gräddfil till Linköping.

”Vi har framtidssäkrat produktionen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över fullt ut, även om det är känslofyllt att den klassiska lilla tegelstenen försvinner”, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.

Arla uppger att mejeriet i Linköping årligen kommer att producera ungefär 13 miljoner 3-deciliters bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar samt som ekologisk eller laktosfri.

Klicka om du vill läsa om Arla-gräddfilens historia.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Filip Poon och Aroma Godisfabrik lyfter fram klassiska geléhjärtan

Det klassiska röda geléhjärtat har varit en självklar favorit i svenska hem i generationer. Lagom till Alla hjärtans dag inleder Aroma Godisfabrik ett spännande samarbete med den populära matprofilen Filip Poon för att ge det ikoniska hjärtat en ny dimension.
Hjärta

Gott & Blandat With love på Alla Hjärtans Dag

Lagom till Alla hjärtans dag kommer Malaco Gott & Blandat With love, en mix av smakrika godisbitar i gåvoförpackning.
Malaco

Trumps ståltullar kan ge fler PET-flaskor

Donald Trumps handelstullar, som bland annat innebär 25 procent på stål och aluminium, kan komma att innebära att fler PET-flaskor kommer att produceras. Det skriver tidningen Expressen som i sin tur refererar till Washington Post.
coca hår

Produktionsökningen år 2024 av papper och kartong väntas inte bestå

Produktionen av papper och kartong i Sverige ökade med 7,7 procent under 2024. Utvecklingen drivs av en kraftig tillväxt för båda förpacknings- och grafiskt papper som vände efter ett svagt 2023.
Rundtur och visning av Billerud Korsnäs nya maskin KM7 på Gruvön.