ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

PUBLICERAD: 1 mars 2023
UPPDATERAD: 1 mars
Bild: ABB

Det pågår mycket arbete med att utveckla teknik för infångning av CO2 inte minst vid avfallsförbränningsanläggningar där inte sällan plast bidrar till utsläppen. ABB ingår nu ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken.

I arbetet med att göra avskiljning, transport och lagring av industriella koldioxidutsläpp mer tillgängligt har ABB ingått ett partnerskapsavtal med Pace CCS, ett ledande globalt företag inom tekniska lösningar för den här marknaden.

Tillsammans ska de två företagen utnyttja sin respektive expertis för att göra det lättare för industriföretag att implementera CCS-infrastruktur genom att minska CAPEX och de operativa investeringarna som krävs för att ta sig in på den här marknaden.

CCS omfattar avskiljning av koldioxidutsläpp (CO2) från industriella processer och att transportera dem från produktionsplatsen, via fartyg eller i en pipeline, för lagring under jord. För att länder ska nå sina nollutsläppsmål måste användandet av den här tekniken inom industrin öka med 120 gånger till år 2050, enligt en analys från McKinsey & Company. Om detta uppnås kan CCS ensamt minska koldioxidutsläppen från industrisektorn med 45 procent.

Skiss: ABB

– Fram till idag har en av de största utmaningarna för allmän användning av CCS varit bristen på operativa rutiner genom hela värdekedjan, men ABB:s och Pace CCS kombinerade expertis kan ändra detta, säger Matt Healey, CEO på Pace CCS.

– Trots att företag kan se fördelarna med CCS är de fortfarande tveksamma till att investera utan tydliga insikter i hur det kommer att fungera praktiskt, i varje steg av processen.

Partnersamarbetet mellan ABB och Pace CCS ska lösa det genom att använda digital tvillingteknik som skapar en virtuell kopia av en verklig process eller anläggning. Tekniken simulerar designstadiet och testar scenarier för att leverera proof of concept och säkerställa att utformningen är ändamålsenlig. Detta kommer att visa kunderna hur de kan klara övergången till CCS-verksamhet på ett smidigt sätt. Lösningen kartlägger olika scenarier, inklusive underjordisk modellering, och den inkluderar ABB Ability Optimax energihanteringssystem för att prognostisera och hantera energiförbrukningen.

– Avskiljning och lagring av koldioxid är en kritisk komponent för att påskynda den globala minskningen av koldioxidutsläpp. Trots att vi lägger till nya, förnybara energikällor i mixen behöver vi fortfarande tillgång till traditionell energiinfrastruktur, säger Brandon Spencer, VD för ABB Energy Industries.

– Vi måste göra den mer hållbar och minimera utsläppen och det går att uppnå genom att ta den koldioxid som producera från atmosfären och i stället lagra den i marken.
ABB har som mål att driva energieffektiviseringen inom industrin och hjälpa sina kunder att minska sina årliga koldioxidutsläpp med minst 100 megaton till år 2030.

Läs vidare

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax