3D-pennan är här

PUBLICERAD: 30 januari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

3D-pennan - low
Idag lanserar prylshoppen CoolStuff den nya produkten 3Doodler: världens första 3D-printpenna. Den använder liknande teknik som en 3D-printer för att smälta och kyla plast – vilket innebär att användaren kan lyfta pennan från papperet och bokstavligt talat rita i luften.

Som så många andra geniala produkter uppstod 3Doodler på crowdfundingsidan Kickstarter.com, där privatpersoner stöttar projekt de vill ska bli verklighet. Med 2,3 miljoner dollar donerade är pennan en av de mest stöttade i sajtens historia.

CoolStuff blir exklusiv återförsäljare av 3Doodler i Norden, och är dessutom först att lansera den internationellt.

– Att vi är först i världen med att sälja 3Doodler är vi mycket stolta över! Det har vi lyckats förhandla oss till genom att visa upp ett track record av att erbjuda de roligaste och coolaste prylarna först, säger Christian Omander, en av CoolStuffs grundare.

Pennan laddas med plaststickor. När användaren trycker på knappen börjar plasten smälta, matas ut ur pennans topp och samtidigt kyls ner och stelna. Det innebär att man kan lyfta pennan från pappret och fortsätta rita i luften.

– Du kan göra allt från enkla kladdteckningar till avancerade 3D-modeller. Ska du ge dig på avancerade modeller behöver du såklart ha tränat lite först, men i övrigt är det bara kreativiteten som sätter gränserna, säger Christian Omander.

– Den som är kreativ och lekfull och gillar att rita, kladda och skapa så kommer att älska 3Doodler. Vem kan motstå att få rita i luften?

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2