Satte stopp för matsvinnet

PUBLICERAD: 6 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

SCanpack Save food Arash Dermabarsh

Han hyllas av Hillary Clinton och världsstjärnor som Bono i U2. Och han är en av vinterns hetaste gäster hos Skavlan.
Men först kommer han till Scanpack. Arash Derambarsh, 36, har lyckats med vad få trodde var möjligt. Han fick Frankrikes livsmedelsjättar att sluta slänga mat, och istället skänka den till behövande människor.

En lag som förhindrar större livsmedelsbutiker att dumpa mat är på väg att införas i Frankrike. I praktiken har den redan trätt i kraft, eftersom livsmedelskedjorna frivilligt åtagit sig att följa de nya riktlinjerna.

Alltsammans är en mans verk: Arash Derambarsh, idag kommunalråd i Paris-förorten Courbevoie, uppväxt i en fattig flyktingfamilj från Iran. Som ung studerade han juridik i Paris.

– Jag var 20 år och hungrig hela tiden, berättar han.

– När jag betalt hyran hade jag nästan inga pengar till mat. Jag åt ofta inte mer än en potatis eller en bit bröd. Men det gav mig samtidigt positiv energi och ledde till att jag började engagera mig politiskt.

När han som förtroendevald politiker började driva frågan om matslöseriet stötte han på motstånd. För livsmedelsbranschen var det lättare att slänga mat som närmade sig utgångsdatum än att ge bort den. Problemen var främst logistiska. Men det fanns också en juridisk aspekt: om någon blev sjuk av maten, skulle då butiken ställas till ansvar?

Men Arash gav sig inte så lätt. Han kom överens med några butiksägare i Courbevoie och började själv hämta mat på kvällarna när butikerna stängde, punktligt tre gånger i veckan, och körde ut den till behövande.

– Jag upptäckte att behoven inte bara fanns hos de hemlösa. Även många familjer har svårt att få pengarna att räcka till.

– Samtidigt slänger en fransk supermarket uppemot 40 kilo mat om dagen. Det räcker för att livnära 100 människor.

I januari i år startade Arash ett upprop på internetplattformen Change.org där han krävde ett förbud mot butiker att slänga mat och istället skänka den till en valfri välgörenhetsorganisation. Petitionen samlade på kort tid över 210 000 namnunderskrifter. Den fick gehör i franska regeringen och nationalförsamlingen, som 21 maj antog förslaget som ett tillägg i den nya lagen om energiomställning. Förbudet gäller större butiker (över 400 kvadratmeter) som kan bötfällas med upp till 75 000 euro om de ertappas med att kasta mat.

Även Hillary Clinton, som kan bli USA:s nästa president har hyllat hans insatser. Och snart blir Arash ett bekant ansikte för skandinaviska TV-tittare. Skavlan ville se honom som gäst i samband med hans Göteborgs-besök. Men Arash prioriterar Scanpack:

– Jag vill förbereda mig väl och min tid räcker inte till för ett TV-framträdande nu. Vi kom överens om att jag ska medverka i Skavlan i januari 2016 istället.

Hans föreläsning på Scanpack 22 oktober är en del av Save Food-initiativet.

– Jag känner mig hedrad över att vara inbjuden till Sverige, som är ett av världens ledande länder när det gäller etik och ekologi. Det är en stor ära.

 

Källa: Svenska mässan

Läs vidare

Papper i mängder hos Pacson och Pacudo

Med målet att sälja hållbara förpackningslösningar visade Pacson och Pacudo upp sitt sortiment med produkter i papper och wellpapp.
IMG_6443-scaled

Etiketter i mängder hos Nordvalls

Skåneföretaget Nordvalls är glada över Scanpacks återkomst, de är på plats för att visa upp sitt sortiment och träffa nya kunder.
D2334B80-527E-44DA-AA2D-C5F676BF2CAC-scaled

Finkalibrerad etikettapplikator hos Domino

Salladsbuffé och en uppdaterad etikettapplikator – Domino satsade stort på sin monter på Scanpack.
yw-scaled

Jubilar visar bred repertoar

Allt ifrån exklusiva presentförpackningar med uv-lack och guldfolie till mer avskalade förpackningar med ett mer "naturligt" utseende. När Frontpac ställer ut på Scanpack tar de med sig lite av varje ur produktportföljen.
DSC_0032-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620