Återvinningsbar pall

PUBLICERAD: 21 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Crossborder Leif Gustafsson - lowLeif Gustafsson

Crossborder Technologies återvinningsbara lastpall ses som ett genom­brott inom ett område där inte mycket har hänt de senaste årtiondena. Under 2013 tecknade man flera avtal med ett antal kända företag och i år räknar man med en kraftigt ökad försäljning.

Den årliga tillverkningen av lastpallar i världen totalt beräknas vara mer än 1,5 miljarder. Trots det är lastpallar en produkt som knappt har utvecklats sedan 40-talet; tunga modeller i trä är fortfarande standard. Förutsättningarna för ett miljövänligt alternativ, med lägre vikt och längre livslängd, torde vara mycket goda.

Crossborders lastpall är byggd i korrosionsskyddad höghållfast stålplåt, ett material med stora fördelar gentemot plast och trä. En pall i stål är lätt att hålla ren och därför mycket lämplig för transporter av till exempel livsmedel. Den tål värme och kyla långt bättre än plast och renheten är mycket högre jämfört med såväl plast som trä. En viktig fördel är också den minskade brandbelastningen och industrin kan spara stora pengar genom att slippa investera i sprinklersystem och brandväggar. Därtill kommer man ner i kostnad när det gäller återtransport av tomma emballage. Pallens låga vikt är samtidigt ett stort plus, då den bidrar till att minska belastnings- och förslitningsskador hos användarna.

Midroc New Technology, MNT, investerar i banbrytande svenska innovationer med global potential, alltid med miljöfokus. MNT gick in i Crossborder Technologies 2006 och sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att tillsammans med bolagets kunder förbättra produkten.

– Vi kämpade länge med produktutvecklingen. Tillsammans med våra kunder har vi över tid förbättrat produkten och gjort den till vad den är i dag. Nu har vi en lastpall som passar vårt moderna samhälle och våra kunders behov, säger Leif Gustafsson, sälj- och marknadschef på Crossborder Technologies.

Företaget står nu inför sitt stora genombrott och räknar med en kraftigt ökad försäljning 2014. Med tanke på att allt fler företag arbetar aktivt med att förbättra arbetsmiljön ligger pallen helt rätt i tiden. ”Clean Factory”, renhet, och ”Lean”, effektivare flöden, är strategier som blir allt vanligare, men samtidigt områden där Sverige ligger en bit efter många länder.

– Med tanke på industrins stora intresse spår vi en mycket ljus framtid, säger Leif Gustafsson.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Hon tar över vd-stolen

Malin Jennerholm som har lång erfarenhet på ledande positioner inom livsmedelsbranschen blir ny vd på Svenska Retursystem efter årsskiftet.
Malin-Jennerholm-scaled

DS Smith går över till palltopp i wellpapp

Förpackningsföretaget skiftar från sträckfilm i plast till att använda wellpappark på toppen av sina leveranspallar.
Pall_DSsmith

Mer återvunnen plast i stötdämpande produkter

Sealed Air implementerar mer återvunnen plast i sina förpackningslösningar. Tre nya uppblåsbara och stötdämpande filmer släpps för att skydda produkter vid förvaring och leveranser.
SealedAir_Fill-Air-RC

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx