Återvinningsbar pall

PUBLICERAD: 21 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Crossborder Leif Gustafsson - lowLeif Gustafsson

Crossborder Technologies återvinningsbara lastpall ses som ett genom­brott inom ett område där inte mycket har hänt de senaste årtiondena. Under 2013 tecknade man flera avtal med ett antal kända företag och i år räknar man med en kraftigt ökad försäljning.

Den årliga tillverkningen av lastpallar i världen totalt beräknas vara mer än 1,5 miljarder. Trots det är lastpallar en produkt som knappt har utvecklats sedan 40-talet; tunga modeller i trä är fortfarande standard. Förutsättningarna för ett miljövänligt alternativ, med lägre vikt och längre livslängd, torde vara mycket goda.

Crossborders lastpall är byggd i korrosionsskyddad höghållfast stålplåt, ett material med stora fördelar gentemot plast och trä. En pall i stål är lätt att hålla ren och därför mycket lämplig för transporter av till exempel livsmedel. Den tål värme och kyla långt bättre än plast och renheten är mycket högre jämfört med såväl plast som trä. En viktig fördel är också den minskade brandbelastningen och industrin kan spara stora pengar genom att slippa investera i sprinklersystem och brandväggar. Därtill kommer man ner i kostnad när det gäller återtransport av tomma emballage. Pallens låga vikt är samtidigt ett stort plus, då den bidrar till att minska belastnings- och förslitningsskador hos användarna.

Midroc New Technology, MNT, investerar i banbrytande svenska innovationer med global potential, alltid med miljöfokus. MNT gick in i Crossborder Technologies 2006 och sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att tillsammans med bolagets kunder förbättra produkten.

– Vi kämpade länge med produktutvecklingen. Tillsammans med våra kunder har vi över tid förbättrat produkten och gjort den till vad den är i dag. Nu har vi en lastpall som passar vårt moderna samhälle och våra kunders behov, säger Leif Gustafsson, sälj- och marknadschef på Crossborder Technologies.

Företaget står nu inför sitt stora genombrott och räknar med en kraftigt ökad försäljning 2014. Med tanke på att allt fler företag arbetar aktivt med att förbättra arbetsmiljön ligger pallen helt rätt i tiden. ”Clean Factory”, renhet, och ”Lean”, effektivare flöden, är strategier som blir allt vanligare, men samtidigt områden där Sverige ligger en bit efter många länder.

– Med tanke på industrins stora intresse spår vi en mycket ljus framtid, säger Leif Gustafsson.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Tara Pac lanserar IBC-container från Schütz med trettio procent återvunnet material

I Sverige representeras Schütz av Tara Pac i Lund. Nu lanserar de en nyhet i sortimentet, en IBC-behållare med så kallad Green Layer teknologi.
ps-ibc-produkte-headerbild-volle-breite-green-layer-ibc-produkte

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

PulPac och PA Consulting testar förslutningar tillverkade med torrformningsteknik

Svenska PulPac, som utvecklar Dry Molded Fiber-teknologi, och PA Consulting (PA), ett globalt innovations- och transformationskonsultföretaget, har utvecklat flaskförslutningar via torrformningstekniken. Förslutningarna lanseras nu och testas i det man kallar Bottle Collective.
Pulpacx

Nya flytbara toppfilmer av PET från Südpack underlättar återvinningen

Südpack har lanserat en serie flytbara toppfilmer av PET. När de används på mono-APET-tråg, kan de förseglingsbara toppbanorna med låg densitet separeras under återvinningen från APET-bottenbanorna, vilket ger rent återvunnet material för inmatning i de olika materialflödena.
SÜDPACK_PET floatable_Printxxx