Återvinningsbar pall

PUBLICERAD: 21 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Crossborder Leif Gustafsson - lowLeif Gustafsson

Crossborder Technologies återvinningsbara lastpall ses som ett genom­brott inom ett område där inte mycket har hänt de senaste årtiondena. Under 2013 tecknade man flera avtal med ett antal kända företag och i år räknar man med en kraftigt ökad försäljning.

Den årliga tillverkningen av lastpallar i världen totalt beräknas vara mer än 1,5 miljarder. Trots det är lastpallar en produkt som knappt har utvecklats sedan 40-talet; tunga modeller i trä är fortfarande standard. Förutsättningarna för ett miljövänligt alternativ, med lägre vikt och längre livslängd, torde vara mycket goda.

Crossborders lastpall är byggd i korrosionsskyddad höghållfast stålplåt, ett material med stora fördelar gentemot plast och trä. En pall i stål är lätt att hålla ren och därför mycket lämplig för transporter av till exempel livsmedel. Den tål värme och kyla långt bättre än plast och renheten är mycket högre jämfört med såväl plast som trä. En viktig fördel är också den minskade brandbelastningen och industrin kan spara stora pengar genom att slippa investera i sprinklersystem och brandväggar. Därtill kommer man ner i kostnad när det gäller återtransport av tomma emballage. Pallens låga vikt är samtidigt ett stort plus, då den bidrar till att minska belastnings- och förslitningsskador hos användarna.

Midroc New Technology, MNT, investerar i banbrytande svenska innovationer med global potential, alltid med miljöfokus. MNT gick in i Crossborder Technologies 2006 och sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att tillsammans med bolagets kunder förbättra produkten.

– Vi kämpade länge med produktutvecklingen. Tillsammans med våra kunder har vi över tid förbättrat produkten och gjort den till vad den är i dag. Nu har vi en lastpall som passar vårt moderna samhälle och våra kunders behov, säger Leif Gustafsson, sälj- och marknadschef på Crossborder Technologies.

Företaget står nu inför sitt stora genombrott och räknar med en kraftigt ökad försäljning 2014. Med tanke på att allt fler företag arbetar aktivt med att förbättra arbetsmiljön ligger pallen helt rätt i tiden. ”Clean Factory”, renhet, och ”Lean”, effektivare flöden, är strategier som blir allt vanligare, men samtidigt områden där Sverige ligger en bit efter många länder.

– Med tanke på industrins stora intresse spår vi en mycket ljus framtid, säger Leif Gustafsson.

Läs vidare

Great Earth först på marknaden med fiberbaserad förslutning från BOC

Nu kommersialiseras Blue Ocean Closures intressanta skruvförslutningar baserade på fiber. Sverigebaserade Great Earth är första kund.
GEBOC-product1-1024x683-1000x1400x

Debattinlägg: Reumatikerförbundet är besviket på förpackningsindustrin

Reumatikerförbundet tycker att förpackningsindustrin borde tagit tillfället att hitta bättre lösningar i samband med att kraven på fastsatta förslutningar kommit. Det framgår av följande debattartikel.
man-641691_1920x

Robotmässan R24 i Odense gav en bred bild av möjligheterna med robotar

På den stora robotmässan i Odense, R24, nyligen, fick man en bred inblick i robotarnas möjligheter i modern produktion, till exempel inom förpacknings- och grafisk industri.
R24-01x

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x