Rekord i återvinning av vätskekartong

PUBLICERAD: 19 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Infografik - Återvinning godståg

Svenska folket återvann mjölk-, fil- och juicekartonger som aldrig förr under 2013. Totalt lämnade vi in 12 465 ton dryckeskartonger till återvinning, en ökning med nästan 1 500 ton. Sett över två år är ökningen därmed hela 10 procentenheter vilket innebär att lite drygt var tredje förpackning nu återvinns.

Tetra Pak samarbetar sedan 2012 med Världsnaturfonden WWF för att öka återvinningen av kartongförpackningar. Målsättningen till år 2020 är att minst 50 procent av alla dryckeskartonger ska materialåtervinnas så att returfibern kan användas i nya produkter, som exempelvis pizzakartonger, glass- eller flingpaket. Delmålet för 2013 var att öka återvinningsgraden med tre till fem procentenheter.
– På två år har vi sett en markant ökning på tio procentenheter vilket är helt fantastiskt. Fler och fler ser att det är både lätt och rätt att återvinna dryckeskartonger till nya produkter vilket är glädjande, säger Erik Lindroth, miljödirektör för Tetra Pak i Norden och Baltikum.
Dock visar en ny konsumentundersökning som Tetra Pak genomfört att det fortfarande finns en stor okunskap om hur återvinningen fungerar:
  • 30% av svenskarna tror att förpackningar blandas ihop och förbränns efter insamlingen.
  • 33% tror att transporterna äter upp miljövinsterna med återvinning.
  • 45% har uppfattningen att dryckeskartonger är svåra att återvinna på grund av att de består både av papper och plast.
Tillsammans med WWF fortsätter Tetra Pak det gemensamma arbetet att öka kunskapsnivån om återvinningens miljövinster.
– Konsumentundersökningen visar att det fortfarande saknas viktig kunskap om återvinning i de svenska hushållen. Återvinning är viktigt för att säkra ett mer hållbart hushållande med våra naturresurser. Samtidigt är det glädjande att se att återvinningsgraden fortsätter att öka, vilket visar att vi kan förändra vårt beteende till det bättre, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Senaste nytt

E-type bakom årets Pantameralåt – Panta King är här!

E-type är artisten bakom årets Pantameralåt som släpps idag den 17 april.  Med en riktig eurodance-dänga, ”Panta King”, tar han plats i raden av artister som tidigare satt sin prägel på den traditionsrika låten, bland annat De Vet Du, Linda Pira, Kaliffa, Rolandz och Hooja.
E-type

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Recoma dubblar återvinningskapaciteten via 300 000 euro från Tetra Pak

Recoma, ett svenskt företag som tillverkar byggskivor av återvunnet material som dryckeskartonger, utökar nu verksamheten med en andra produktionslinje. Med stöd från Tetra Pak ökar företaget sin produktionskapacitet och effektiviserar användningen av material i tillverkningen.
recoma

Senaste numret av Packnews systertidning Sign&Print nu på marknaden

Packnews systertidning Sign&Print nummer 580 finns nu på marknaden! Den nya tidningen innehåller bland annat en guide till Fespamässan i Berlin i maj.
SignPrintx

Läs vidare

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x