Rekord i återvinning av vätskekartong

PUBLICERAD: 19 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Infografik - Återvinning godståg

Svenska folket återvann mjölk-, fil- och juicekartonger som aldrig förr under 2013. Totalt lämnade vi in 12 465 ton dryckeskartonger till återvinning, en ökning med nästan 1 500 ton. Sett över två år är ökningen därmed hela 10 procentenheter vilket innebär att lite drygt var tredje förpackning nu återvinns.

Tetra Pak samarbetar sedan 2012 med Världsnaturfonden WWF för att öka återvinningen av kartongförpackningar. Målsättningen till år 2020 är att minst 50 procent av alla dryckeskartonger ska materialåtervinnas så att returfibern kan användas i nya produkter, som exempelvis pizzakartonger, glass- eller flingpaket. Delmålet för 2013 var att öka återvinningsgraden med tre till fem procentenheter.
– På två år har vi sett en markant ökning på tio procentenheter vilket är helt fantastiskt. Fler och fler ser att det är både lätt och rätt att återvinna dryckeskartonger till nya produkter vilket är glädjande, säger Erik Lindroth, miljödirektör för Tetra Pak i Norden och Baltikum.
Dock visar en ny konsumentundersökning som Tetra Pak genomfört att det fortfarande finns en stor okunskap om hur återvinningen fungerar:
  • 30% av svenskarna tror att förpackningar blandas ihop och förbränns efter insamlingen.
  • 33% tror att transporterna äter upp miljövinsterna med återvinning.
  • 45% har uppfattningen att dryckeskartonger är svåra att återvinna på grund av att de består både av papper och plast.
Tillsammans med WWF fortsätter Tetra Pak det gemensamma arbetet att öka kunskapsnivån om återvinningens miljövinster.
– Konsumentundersökningen visar att det fortfarande saknas viktig kunskap om återvinning i de svenska hushållen. Återvinning är viktigt för att säkra ett mer hållbart hushållande med våra naturresurser. Samtidigt är det glädjande att se att återvinningsgraden fortsätter att öka, vilket visar att vi kan förändra vårt beteende till det bättre, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx