Svenska folket återvann mjölk-, fil- och juicekartonger som aldrig förr under 2013. Totalt lämnade vi in 12 465 ton dryckeskartonger till återvinning, en ökning med nästan 1 500 ton. Sett över två år är ökningen därmed hela 10 procentenheter vilket innebär att lite drygt var tredje förpackning nu återvinns.
Tetra Pak samarbetar sedan 2012 med Världsnaturfonden WWF för att öka återvinningen av kartongförpackningar. Målsättningen till år 2020 är att minst 50 procent av alla dryckeskartonger ska materialåtervinnas så att returfibern kan användas i nya produkter, som exempelvis pizzakartonger, glass- eller flingpaket. Delmålet för 2013 var att öka återvinningsgraden med tre till fem procentenheter.
– På två år har vi sett en markant ökning på tio procentenheter vilket är helt fantastiskt. Fler och fler ser att det är både lätt och rätt att återvinna dryckeskartonger till nya produkter vilket är glädjande, säger Erik Lindroth, miljödirektör för Tetra Pak i Norden och Baltikum.
Dock visar en ny konsumentundersökning som Tetra Pak genomfört att det fortfarande finns en stor okunskap om hur återvinningen fungerar:
- 30% av svenskarna tror att förpackningar blandas ihop och förbränns efter insamlingen.
- 33% tror att transporterna äter upp miljövinsterna med återvinning.
- 45% har uppfattningen att dryckeskartonger är svåra att återvinna på grund av att de består både av papper och plast.
Tillsammans med WWF fortsätter Tetra Pak det gemensamma arbetet att öka kunskapsnivån om återvinningens miljövinster.
– Konsumentundersökningen visar att det fortfarande saknas viktig kunskap om återvinning i de svenska hushållen. Återvinning är viktigt för att säkra ett mer hållbart hushållande med våra naturresurser. Samtidigt är det glädjande att se att återvinningsgraden fortsätter att öka, vilket visar att vi kan förändra vårt beteende till det bättre, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.