Rekord i återvinning av vätskekartong

PUBLICERAD: 19 mars 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Infografik - Återvinning godståg

Svenska folket återvann mjölk-, fil- och juicekartonger som aldrig förr under 2013. Totalt lämnade vi in 12 465 ton dryckeskartonger till återvinning, en ökning med nästan 1 500 ton. Sett över två år är ökningen därmed hela 10 procentenheter vilket innebär att lite drygt var tredje förpackning nu återvinns.

Tetra Pak samarbetar sedan 2012 med Världsnaturfonden WWF för att öka återvinningen av kartongförpackningar. Målsättningen till år 2020 är att minst 50 procent av alla dryckeskartonger ska materialåtervinnas så att returfibern kan användas i nya produkter, som exempelvis pizzakartonger, glass- eller flingpaket. Delmålet för 2013 var att öka återvinningsgraden med tre till fem procentenheter.
– På två år har vi sett en markant ökning på tio procentenheter vilket är helt fantastiskt. Fler och fler ser att det är både lätt och rätt att återvinna dryckeskartonger till nya produkter vilket är glädjande, säger Erik Lindroth, miljödirektör för Tetra Pak i Norden och Baltikum.
Dock visar en ny konsumentundersökning som Tetra Pak genomfört att det fortfarande finns en stor okunskap om hur återvinningen fungerar:
  • 30% av svenskarna tror att förpackningar blandas ihop och förbränns efter insamlingen.
  • 33% tror att transporterna äter upp miljövinsterna med återvinning.
  • 45% har uppfattningen att dryckeskartonger är svåra att återvinna på grund av att de består både av papper och plast.
Tillsammans med WWF fortsätter Tetra Pak det gemensamma arbetet att öka kunskapsnivån om återvinningens miljövinster.
– Konsumentundersökningen visar att det fortfarande saknas viktig kunskap om återvinning i de svenska hushållen. Återvinning är viktigt för att säkra ett mer hållbart hushållande med våra naturresurser. Samtidigt är det glädjande att se att återvinningsgraden fortsätter att öka, vilket visar att vi kan förändra vårt beteende till det bättre, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x