Norrmejeriers välkända Västerbottensost fortsätter sitt klimatarbete genom att spara in på plaståtgången i sina flexibla påsar. Förra året minskade man storleken på 250- och 300-grams påsarna med riven ost och nu byter man förpackningsmaterial till en tunnare plast i monomaterial.
Den nu beslutade förpackningsändringen innebär enligt Norrmejerier en minskad plaståtgång med 25 procent och en minskning av koldioxidutsläppen med 40 ton om året.
Norrmejerier skriver i ett pressmeddelande att bytet till en tunnare påse i monoplast är ytterligare ett steg i en ambitiös plan om att uppnå 100 procent materialåtervinningsbar plast till 2025 i enlighet med Dagligvaruhandelns plastinitiativ.
”Jag är otroligt glad och stolt att vi nu kan presentera en ny typ av förpackning som gör skillnad”, säger Lina Jonsson, Product Manager för Västerbottensost.
Enligt pressreleasen ska befintligt plastmaterial används upp, innan det nya introduceras. Övergången till det nya materialet sker successivt under vintern, men redan nu kan man hitta de nya påsarna för riven ost i vikterna 300, 500 och 2.000 gram i butik.
Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia med anor ända tillbaka till år 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Efter det har ostmästare efter ostmästare fört hantverket vidare och än idag tillverkas osten enligt samma hemliga recept på det lilla mejeriet i Burträsk.