25 % mindre plast i ostpåsen sparar 40 ton koldioxid om året

PUBLICERAD: 4 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Västerbottensost fortsätter sin plastbesparing – nu övergår man till tunnare plast i monomaterial i sina flexibla påsar med riven ost. (Bild Norrmejerier)

Norrmejeriers välkända Västerbottensost fortsätter sitt klimatarbete genom att spara in på plaståtgången i sina flexibla påsar. Förra året minskade man storleken på 250- och 300-grams påsarna med riven ost och nu byter man förpackningsmaterial till en tunnare plast i monomaterial.

Den nu beslutade förpackningsändringen innebär enligt Norrmejerier en minskad plaståtgång med 25 procent och en minskning av koldioxidutsläppen med 40 ton om året.

Norrmejerier skriver i ett pressmeddelande att bytet till en tunnare påse i monoplast är ytterligare ett steg i en ambitiös plan om att uppnå 100 procent materialåtervinningsbar plast till 2025 i enlighet med Dagligvaruhandelns plastinitiativ.

”Jag är otroligt glad och stolt att vi nu kan presentera en ny typ av förpackning som gör skillnad”, säger Lina Jonsson, Product Manager för Västerbottensost.

Enligt pressreleasen ska befintligt plastmaterial används upp, innan det nya introduceras. Övergången till det nya materialet sker successivt under vintern, men redan nu kan man hitta de nya påsarna för riven ost i vikterna 300, 500 och 2.000 gram i butik.

Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia med anor ända tillbaka till år 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Efter det har ostmästare efter ostmästare fört hantverket vidare och än idag tillverkas osten enligt samma hemliga recept på det lilla mejeriet i Burträsk.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx