2019 blev ännu ett år med rekordstor pantning i Sverige

PUBLICERAD: 23 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

År 2019 blev åter ett år med rekordpantning av burkar och PET-flaskor i Sverige. (Bild Crelle Fotograf)|”För varje år lyckas vi öka antalet pantade burkar och flaskor”, berättar Bengt Lagerman, VD på Pantamera/Returpack. (Bild SIBF)

Under fjolåret pantade vi över 2,15 miljarder burkar och PET-flaskor, vilket var nytt rekord – igen. Det konstaterar Pantamera/Returpack i sin årsredovisning över svenskarnas pantning. I snitt pantade varje person 208 förpackningar, vilket var sju fler än år 2018.

Vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta. De 2.151.563.342 burkar och PET-flaskor, som vi pantade i fjol, innebär en ökning med nästan 150 miljoner burkar och flaskor jämfört med 2018 och pantningen ökade i stort sett över hela landet. Sammanlagt sorterades under 2019 drygt 43.000 ton aluminium och PET-material i Pantameras anläggning för att återvinnas till nya burkar och flaskor och den sammanlagda pantningen under 2019 motsvarar en besparing på ca 180.000 ton koldioxid.

”För varje år lyckas vi öka antalet pantade burkar och flaskor”, säger Bengt Lagerman. (Bild SIBF)

”Förra året firade det svenska pantsystemet 35 år och för varje år har vi lyckats öka antalet pantade burkar och flaskor, vilket ger en stor miljövinst. Idag pantas nästan 85 procent av alla förpackningar, och då tillkommer att ytterligare cirka 10 procent samlas in och tas om hand i Norge till följd av den stora gränshandeln”, säger Bengt Lagerman, VD på Pantamera/Returpack.

Gränshandeln bidrar alltså till att en stor mängd svenska burkar och flaskor tas om hand i Norge, vilket gör att de inte kommer in i vårt pantsystem. Men gränshandeln är också en viktig anledning till att de län och kommuner, som ligger vid den norska gränsen, är de som leder pantligan i Sverige. Värmland är det län med högst snitt per invånare, 407 burkar och flaskor, och Strömstad är den kommun med mest pantning: hela 5.126 förpackningar i snitt per invånare.

”Den omfattande gränshandeln påverkar pantstatistiken på flera sätt och har gjort så under flera år. Värmlands län och Strömstad kommun har länge legat i panttoppen och så ser även 2019 års statistik ut”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.

Andra platser där det pantades mycket under 2019 är län med stora semesterorter, som Jämtland med Åre, där man har pantat i snitt 326 förpackningar person. Även på Gotland pantades det mycket, med i snitt 254 förpackningar per person.

En färsk SIFO-undersökning, som Pantamera låtit göra, visar att förtroendet för det svenska pantsystemet är mycket högt. Hela 83 procent uppger att de har ett stort eller mycket stort förtroende. Enligt samma undersökning uppger 99 procent av svenskarna att man pantar och att den främsta anledningen är miljöaspekten.

”Många vet att de gör en viktig insats för miljön genom att panta sina burkar och flaskor i vårt system. Man anser att det är ett trovärdigt system, som säkerställer en hög klimatnytta i och med att förpackningarna materialåtervinns till nya burkar och flaskor”, säger Katarina Lundell.

De senaste åren har pantsystemet utvecklats och öppnats upp för frivillig anslutning av saft- och juiceförpackningar.

”Av erfarenhet vet vi att det kan ta lite ti,d innan en ny produkt kommer i kapp, men vi ser att pantningen av saft- och juiceförpackningar verkligen omfamnats av konsumenterna och den ökar konstant, även om de ännu inte är uppe på samma höga nivå som övriga”, berättar Katarina Lundell.

Några fakta:
Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2019: 208 (201 st år 2018)
Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2019: 2.151,563.342 (2.051.703.713 st år 2018)
Frivilligt anslutna produkter (som inte måste ingå i svenska pantsystemet):
Saft: återvinningsgrad 71 procent (65 procent 2018)
Juice: återvinningsgrad 61 procent (49 procent 2018)

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x