Under fjolåret pantade vi över 2,15 miljarder burkar och PET-flaskor, vilket var nytt rekord – igen. Det konstaterar Pantamera/Returpack i sin årsredovisning över svenskarnas pantning. I snitt pantade varje person 208 förpackningar, vilket var sju fler än år 2018.
Vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta. De 2.151.563.342 burkar och PET-flaskor, som vi pantade i fjol, innebär en ökning med nästan 150 miljoner burkar och flaskor jämfört med 2018 och pantningen ökade i stort sett över hela landet. Sammanlagt sorterades under 2019 drygt 43.000 ton aluminium och PET-material i Pantameras anläggning för att återvinnas till nya burkar och flaskor och den sammanlagda pantningen under 2019 motsvarar en besparing på ca 180.000 ton koldioxid.
”Förra året firade det svenska pantsystemet 35 år och för varje år har vi lyckats öka antalet pantade burkar och flaskor, vilket ger en stor miljövinst. Idag pantas nästan 85 procent av alla förpackningar, och då tillkommer att ytterligare cirka 10 procent samlas in och tas om hand i Norge till följd av den stora gränshandeln”, säger Bengt Lagerman, VD på Pantamera/Returpack.
Gränshandeln bidrar alltså till att en stor mängd svenska burkar och flaskor tas om hand i Norge, vilket gör att de inte kommer in i vårt pantsystem. Men gränshandeln är också en viktig anledning till att de län och kommuner, som ligger vid den norska gränsen, är de som leder pantligan i Sverige. Värmland är det län med högst snitt per invånare, 407 burkar och flaskor, och Strömstad är den kommun med mest pantning: hela 5.126 förpackningar i snitt per invånare.
”Den omfattande gränshandeln påverkar pantstatistiken på flera sätt och har gjort så under flera år. Värmlands län och Strömstad kommun har länge legat i panttoppen och så ser även 2019 års statistik ut”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack.
Andra platser där det pantades mycket under 2019 är län med stora semesterorter, som Jämtland med Åre, där man har pantat i snitt 326 förpackningar person. Även på Gotland pantades det mycket, med i snitt 254 förpackningar per person.
En färsk SIFO-undersökning, som Pantamera låtit göra, visar att förtroendet för det svenska pantsystemet är mycket högt. Hela 83 procent uppger att de har ett stort eller mycket stort förtroende. Enligt samma undersökning uppger 99 procent av svenskarna att man pantar och att den främsta anledningen är miljöaspekten.
”Många vet att de gör en viktig insats för miljön genom att panta sina burkar och flaskor i vårt system. Man anser att det är ett trovärdigt system, som säkerställer en hög klimatnytta i och med att förpackningarna materialåtervinns till nya burkar och flaskor”, säger Katarina Lundell.
De senaste åren har pantsystemet utvecklats och öppnats upp för frivillig anslutning av saft- och juiceförpackningar.
”Av erfarenhet vet vi att det kan ta lite ti,d innan en ny produkt kommer i kapp, men vi ser att pantningen av saft- och juiceförpackningar verkligen omfamnats av konsumenterna och den ökar konstant, även om de ännu inte är uppe på samma höga nivå som övriga”, berättar Katarina Lundell.
Några fakta:
Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2019: 208 (201 st år 2018)
Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2019: 2.151,563.342 (2.051.703.713 st år 2018)
Frivilligt anslutna produkter (som inte måste ingå i svenska pantsystemet):
Saft: återvinningsgrad 71 procent (65 procent 2018)
Juice: återvinningsgrad 61 procent (49 procent 2018)